Angst voor vuurwerk?

10 dec 2020

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur; en wordt traditiegetrouw ingeluid met een hoop vuurwerk. Het komt nog steeds voor dat honden bang zijn of (grote) angst hebben voor de knallen. Het is altijd sneu om te zien, want je kunt het veelal herkennen in het gedrag van de hond. Het is een natuurlijke angst en heeft te maken met overleven. Lees hieronder wat je kunt doen.

Situatie

Vaak is het afhankelijk van de omgeving van de hond hoe hij erop reageert. Wanneer de hond is opgegroeid in (en gewend aan) een drukke omgeving, zoals bijvoorbeeld met (jonge) kinderen, waar onverwachte harde geluiden zoals het dichtslaan van deuren e.d. eerder voorkomen, reageert een hond anders dan wanneer hij alleen met zijn baas of bazin is.

Wat te doen

Daarnaast is de ene hond er gevoeliger voor dan de andere. Onderschat nooit de angst van de hond. Denk niet stel je niet aan. Je kunt het de hond namelijk niet duidelijk maken dat ze er niet angstig voor hoeven te zijn. Dus, als uw hond de angst vertoond stel het dier dan op het gemak. Probeer de aandacht van de hond op je te richten door op een liefdevolle en rustige toon met hem te praten.

31 december

En dan breekt 31 december aan. Maak gebruik van de hele dag maar vooral van de ochtend. Ga een extra lange wandeling met hem maken zodat hij al behoorlijk wat energie kwijt is en lekker een leeg koppie heeft gerend en gespeeld. Geef hem de middag wat lekkers en/of leuks waar hij wat afleiding van krijgt (speeltje, botje etc). Zet radio of tv aan voor wat ruis in huis en hou de gordijnen en deuren zoveel mogelijk dicht. Laat je hond die dag niet alleen thuis, zorg dat er iemand bij hem is. Kies een moment op de avond uit dat het nog een beetje rustig is, meestal zo rond 22:00 uur. Laat je hond niet meer los lopen. Een hond die ergens van schrikt rent weg en is dan zo in paniek dat je geen contact meer met hem krijgt. De kans dat hij naar je toe komt is heel klein. Wanneer je zelf van de knal schrikt probeer je zo snel mogelijk te herstellen en blijf rustig.

Geef steun

Mocht je hond angst vertonen, negeer hem dan niet, geef hem steun, praat met hem. Bij paniek probeer wat langzame massage te geven en wanneer je hond contact zoekt, geef hem die ook, laat hem tegen je aan liggen. Laat hem zelf de keus. Het is ook goed als hij een plek in huis zoekt waar hij zich veilig voelt. Onder de tafel, op zolder of in je slaapkamer of in zijn eigen mand. Geef hem die keus.

Wees alert

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat honden met een vuurwerkangst ook andere geluid fobieën hebben en sommige hebben ook verlatingsangst en/of een gegeneraliseerde angststoornis. Vaak beseffen eigenaren het niet als hun hond verlatingsangst heeft. Wees alert.

Medicatie

Er is ook angstverminderende medicatie. Onderstaand enkele voorbeelden en hun effecten.

  • Alprazolam vermindering angstgevoelens door o.a. vuurwerk.
  • Diazepam (valium) werkt rustgevend en ontspant de spieren. Maakt ook suf.
  • Zylkene is een natuurlijk anti-stress middel.
  • Adaptil is een synthetisch geruststellend feromoon, dat lijkt op de stof die de moederhond afgeeft tijdens het zogen. Heeft twee weken nodig om in te werken.
  • Bach-bloesem rescue remedie, 100% natuurlijk, homeopatisch vloeimiddel. Heeft 2 tot 4 weken nodig om in te werken.
  • Etherische olie, 100% puur is heel rustgevend en worden goede resultaten mee geboekt. Ook dit heeft wel 2 tot 4 weken nodig om in te werken.
  • Vetranquil is een spierverslapper. GEBRUIK DIT NIET! De hond kan niet meer bewegen en wegkruipen als hij daar behoefte aan heeft. De hond lijkt rustig maar krijgt alles mee.

Met dank aan Marlou Olij-Schöder (instructeur URV) voor dit artikel.