Pollenallergie en grasaren

21 jul 2019

Al sinds het aantreden van het voorjaar hebben veel mensen weer te kampen met hooikoorts of een pollenallergie. Bestaat zoiets ook bij de hond? Ja, allergieën komen bij veel diersoorten voor, dus ook bij de hond. Er ontstaat een allergische reactie tegen bepaalde stoffen in de omgeving, waar de hond via de huid of middels inademing mee in contact komt. Lees dit artikel over pollenallergieën en grasaren.

Pollenallergie

In het voorjaar vliegt er veel stuifmeel door de lucht, het zogenaamde hooikoorts seizoen. Als honden allergisch reageren tegen dit stuifmeel uit de hooikoorts zich anders dan bij mensen. Daar zie je vooral tranende ogen, een loopneus en veelvuldig niezen.

Maar een hond kan, zodra dit seizoen begint, klachten krijgen zoals roodheid, bultjes/korstjes, jeuk (excessief krabben), vachtproblemen (de hond kan zijn haren uittrekken), oor- en huidontstekingen en zelfs maagdarmaandoeningen. Daarnaast ontstaat er vaak irritatie tussen de tenen en van de voetjes. In veel mindere mate komen oogirritaties en soms luchtweg irritaties voor.

Voorkomen van deze allergie is bijna onmogelijk omdat de hond nu eenmaal dagelijks uit gaat. Wel kunnen we de plekken, in het bloeiseizoen van de planten waarvoor de hond allergisch is, proberen te vermijden. Maar helemaal voorkomen kunnen we niet dat de hond in contact komt met de pollen waar hij allergisch voor is.

Na iedere wandeling kunnen we de poten en de vacht van de hond wel met een natte handdoek schoonmaken of afspoelen onder de douche zodat er geen pollen achter blijven die de huid kunnen irriteren. Daarnaast is het natuurlijk van belang om met de dierenarts te bespreken hoe de hond het beste geholpen kan worden.

Het is aangetoond dat de substitutie van omega-3 voor een deel van de omega-6-vetzuren leidt tot een vermindering van ontsteking die gunstig is bij inflammatoire aandoeningen, waaronder osteo-artritis. Vereiste voor omega 3-vetzuren: 0,5% energie als EPA en DHA (Purina Technical Position Paper over vetzuren voor nutritioneel beheer van ongewenste ontstekingen). Pro Plan Adult Sensitive Skin levert 1,9% van de energie als EPA + DHA (Format-voorspelling).

 

 

 

Grasaren

Zo gauw het gras gaat bloeien ontstaan er grasaren omdat aren nu eenmaal een gedeelte van de groeiwijze van grassoorten is. Omdat gras overal te vinden is waar we de hond uitlaten krijgen we in de zomer veelvuldig met grasaren te maken Maar onschuldig zijn deze grasaren niet. Honden kunnen er ernstige hinder van ondervinden en een hoop problemen veroorzaken.

Door het lopen in het gras breekt een grasaar af en door de scherpe punt en de weerhaakjes aan deze grasaar kruipt hij in de vacht van de hond en kan hij makkelijk de huid binnendringen. Maar ook het binnendringen van het oor, oog of de luchtwegen is geen zeldzaamheid.

Vanwege de weerhaakjes op de grasaar kruipt deze steeds verder het lichaam binnen. Afhankelijk van de plek waar de grasaar het lichaam binnenkruipt zal de hond gaan reageren. Wanneer de hond plotseling gaat schudden met de kop, knijpen met een oog of gaat niezen moeten we bedacht zijn op een grasaar. Raadpleeg in dit geval direct de dierenarts voor er nog grotere schade ontstaat.

Veelal zien we grasaren de huid binnen dringen tussen de tenen waarop het lichaam reageert met een ontstekingsreactie. De hond zal aanvankelijk aan de poot gaan knagen om te proberen de grasaar te verwijderen, wat vanwege de weerhaakjes niet lukt. De hond kan zelfs kreupel gaan lopen op de poot waar de grasaar is binnen gedrongen.

Grasaren hebben de neiging, wanneer ze eenmaal door de huid heen binnen gedrongen zijn, door het lichaam te gaan zwerven met alle gevolgen van dien! Het is dan ook vaak nodig om een dierenarts te raadplegen als er een grasaar bij de hond is binnen gedrongen.

Voorkomen is beter dan genezen, dus check de hond na iedere wandeling op deze vervelende grasaren. Bij langharige honden is het zaak met je honden tussen de vacht te voelen op de aanwezigheid van grasaren. Lukt het niet om een grasaar te verwijderen of bij twijfel over de aanwezigheid van grasaren altijd de dierenarts raadplegen.

Met dank aan Monique du Bois (bestuurslid URV) voor dit artikel.