Speuren

Wat is speuren? Ik zal in vogelvlucht een aantal mogelijkheden van deze tak van honden sport proberen te vertellen. Speuren is een vorm van vertrouwen en omgaan met het reuk orgaan van je hond. Een hond heeft ongeveer 150 miljoen reuk cellen tegenover de mens die er ongeveer 5 miljoen heeft. Je begrijpt dan al dat een hond veel meer geur informatie binnen krijgt dan de mens. Hier kunnen we als mens dankbaar gebruik van maken.

Je kan op verschillende manieren speuren met je hond. Hieronder een aantal voorbeelden.

Reddingshonden speuren

Hier is het de bedoeling om menselijke slachtoffers op te speuren.

IPO speuren

Dit is het politie werkhonden speuren. Waar b.v. voortvluchtige en of arrestanten moeten worden opgespeurd.

Sport speuren

Dit is een afgeleide van IPO maar dan zonder het pakwerk. Hier leren we de hond en baas het volgen van een vooraf uitgelopen spoor. Waar op het spoor een aantal voorwerpen moet worden gevonden.

Sorteren

Hier moet de hond aangeven welk voorwerp tussen meerdere andere voorwerpen het goede is.

Zweet werk

Waar bij de hond het wildspoor moet volgen en verwijzen.

Drug en tabak speuren

Deze vorm van speuren wordt bij de grenzen zeer intensief gebruik van gemaakt. Om smokkel waar aan te geven.

Ook zijn er al zeer vergevorderde vormen van speuren naar ziekte om deze in een vroeg stadium aan te geven. Dit is maar een kleine greep van de mogelijkheden van speuren. Kortom heel veel mogelijkheden om van de neus van de hond gebruik te maken.

Er zijn op speur gebied zeer gespecialiseerde hondenscholen om opgeleid te worden tot speurhond op een van de specifieke disciplines.

Bij de URV geven we het sportspeuren. Om voor baas en hond een spoor te kunnen volgen leren we de baas de hond leren lezen om zodoende een spoor te kunnen volgen. Elke hond kan in principe speuren, lange of korte neuzen oude of jonge dat maakt niet uit. Bij de URV hanteren we een minimale leeftijd van een jaar. Door je hond op speurgebied te leren begrijpen en hier dan gebruik van te maken kan je op een leuke manier je hond leren voorwerpen te verwijzen en sporen te volgen. Hoe meer je de hond leert begrijpen hoe meer je uit het speur resultaat kan halen. Door dat je zo min mogelijk lichamelijke belasting van je hond vraag is het ook voor oudere en onzekere honden een leuke bezigheid. Vergeet niet dat het is zeker wel, een behoorlijke geestelijke belasting is voor je hond. Je hond kan na een spoor behoorlijk vermoeid zijn.

Als de hond en baas na een aantal lessen begrijpen wat het spoor is. Gaan we beginnen met het verwijzen.

Wat is dan verwijzen? Verwijzen is de baas duidelijk maken dat er een voorwerp is gevonden. Dit kan op verschillende manieren. De hond mag bij het voorwerp gaan staan, zitten of liggen. Dit mag afwisselend in een parcours gedaan worden. Het duidelijkste voor baas en keurmeester op het examen is om je hond aan te leren bij een voorwerp af te gaan en het voorwerp niet aan te raken.

Als het iets voor je is wat heb je hiervoor dan nodig. Benodigdheden zijn;

  1. Voer in veelvoud van kleine stukjes
  2. Tuigje
  3. Lijn ±2 tot 5 meter (mag ook normale lijn zijn)
    NB: Liever niet zo’n politielijn met van die ringen.
  4. Eén speurpaaltje, b.v. stok, paraplu, bamboe stokje bij de planten enz.
  5. Kleine voorwerpen, b.v. oude telefoon, stuk leren riem en stukje tapijt. Voorwerp eis is maximale maat 10cm lang, 2cm breed en 1cm dik (een stuk of 2)
  6. Een speeltje
  7. En niet te vergeten een hond (platte neus, spitse neus maakt niet uit, al de honden kunnen speuren)
  8. Eventueel voor je zelf een klein kladblok en pen. Dit om je speurverloop bij te houden

We speuren dan om te beginnen op het trainingsveld om de hond (en baas) te leren wat een spoor is. En het dan ook op een behoorlijke manier uit te werken.

Ik hoop jullie een beetje enthousiast te hebben gemaakt.

Als je meer te weten wil komen over speuren snuffel eens rond en kom speuren bij de URV.