Volg nu een cursus bij onze hondenvereniging in Utrecht

Sport & Spel

Wilt u met uw hond en aan uw eigen conditie werken? Een sterke band opbouwen tijdens het beoefenen van sportcursussen? Bijvoorbeeld uw hond foutloos en zo snel mogelijk een parcours afleggen. Of maak gebruik van het reukorgaan van uw hond en ontdek de mogelijkheden hierin.

Agility

Kent u het nog, de Natte neuzen show van Martin Gaus? Het televisieprogramma waarbij honden een parcours met hindernissen lopen die zij foutloos en zo snel mogelijk moeten afleggen. Heeft u het altijd al willen proberen? Werk tegelijkertijd met uw hond aan uw conditie en bouw een sterke band op tijdens het beoefenen van deze sport.

Agility is een hondensport, waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt vergelijkbaar met jumping bij paardensport. De behendigheidsport is voor veel honden en hun baas een vrijetijdsbesteding. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider, in een minimum van tijd, op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde. De hindernissen doen beroep op zowel de snelheid als op het atletisch vermogen van de hond. Durf en doorzettingsvermogen zijn belangrijk en de aangeboren leergierigheid van de hond wordt door deze sport gestimuleerd.

Ontstaan van agility

In 1978 werd in Londen ter gelegenheid van “Crufts Dogshow”, een soort agility-programma voor het eerst voor een publiek gebracht. Eén van de medewerkers, John Varnely, moest een “tussendoortje” bedenken tijdens de pauzes van de keuringen. Het idee groeide om de honden iets vergelijkbaar met ‘jumping’ in de paardensport te laten doen. Onder impuls van Peter Lewis en John Gilbert groeide agility snel. In 1980 werd een meer gevarieerd programma met wedstrijdvormen en reglementen gelanceerd.

Het behendigheidsparcours

De hond moet een parcours van 15 à 22 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk afleggen. De keurder ontwerpt zijn eigen parcours, van wedstrijd tot wedstrijd. De geleider (handler) mag de hond met de stem en gebaren aanwijzingen geven, maar mag noch de hond, noch de hindernissen aanraken. De hindernissen doen beroep op verschillende vaardigheden van de hond:

 • Springen over de hoogtesprong en breedtesprong
 • Doorgang door een tunnel, slurf en band
 • Slalom langs de paaltjes
 • Raakvlaktoestellen zoals de kattenloop (catwalk), de A-schutting en de wip

Voordelen

 • Hond en baas leren van elkaar en kunnen zo naar elkaar toe groeien om een team te vormen.
 • Doordat je een goed team gaat vormen werkt je hond graag voor je en kan hij dus beter naar je gaan luisteren.
 • Opbouwen van beweging en conditie voor je hond

Oriëntatiecursus

Heeft u met uw hond een puppycursus gevolgd en wilt u graag verder trainen, maar weet u niet goed waarin? Dan bieden we een oriëntatiecursus aan. In deze cursus krijgt u te maken met verschillende onderdelen en sporten uit de hondenwereld, zoals agility, flyball, ringtraining en gehoorzaamheidstraining. Zo krijgt u in deze gevarieerde cursus de gelegenheid om te kijken wat bij u en uw hond past. Het gaat om 8 aan ëén gesloten lessen.

FCI-obedience

FCI-obedience, voorheen bekent als G&G, valt sinds 1 januari 2015 onder de sporten van de Raad van Beheer. Er zijn vier verschillende niveaus, waarbij OB-1, OB-2 en OB-3 internationaal overeenkomt met het programma van de FCI. FCI-obedience Nederland heeft hier nog 1 klasse aan toegevoegd de OB-B, Dit om de drempel voor beginnende combinaties iets makkelijker te maken en om te kijken hoe de honden reageren op andere honden, mensen en op de handler.

In de FCI-obedience leer je de hond heel veel verschillende oefeningen aan, zoals volgen, apporteren, sorteren, afstandsappel en nog veel meer. Het leuke aan FCI-obedience is, dat je de oefeningen los van elkaar aanleert en ze uiteindelijk aan elkaar vast koppelt, zodat er een goede opbouw in elke oefening zit.

Heeft u een of meerdere gehoorzaamheidstrainingen gevolgd en wilt u op dit gebied diploma’s halen? Met onze FCI-obedience trainingen stomen we u en uw hond klaar voor officiële landelijke examens of wedstrijden. Er zijn verschillende klassen, oplopend in moeilijkheid.

Meer informatie

Foundation Cursus

Wil je je puppy of jonge hond goed voorbereiden voor de Obedience of Behendigheid sport? Dan is het belangrijk om direct vanaf het begin aan een goede basis te werken.

De cursus is een basis gehoorzaamheid met elementen erin voor mensen die met hun hond de sport in willen gaan, ook als je tegen bepaalde problemen aan loopt in de sport kan je hierbij aan het werk.

We gaan tijdens de cursus aan een aantal basisvaardigheden werken die belangrijk zijn voor de sport.

Wat gaan we doen

 • aan een aantal basisvaardigheden werken die belangrijk zijn voor de sport;
 • werken aan spelbeloningen
 • de honden leren schakelen tussen voerbeloningen en spelbeloningen en andersom
 • veel werken aan contact zowel zonder als met afleiding
 • werken aan zelfbeheersing van spel, voer als activiteiten
 • werken aan lichaamsbesef
 • de honden leren ergens omheen sturen

 

Ook gaan we voor de Obedience al werken aan heelpositie en het vooruit sturen voor het vak zenden. En wil je liever de hond voorbereiden op de behendigheid, dan gaan we beginnen met 2 on 2 off en gaan we de honden vast leren startpositie innemen en hoe leuk een afstandsstart is zonder druk.

Heb je meer vragen, neem contact op met: [email protected]

Flyball

Wilt u graag een echte sport beoefenen samen met uw trouwe viervoeter? Dan is flyball iets voor u, de enige teamsport binnen de hondensporten. Met een team van 4 honden strijdt u tijdens de estafetterace tegen een ander team. Heeft u zin om de strijd aan te gaan?

Hoopers

Nadac Hoopers komt uit Amerika en is daar een onderdeel van Aqility.

In de Aqility zijn buiten Hoopers diverse klassen zoals; Tunnelers (een parcours bestaande uit lange tunnels), Barrels (parcours bestaande uit tonnen) maar ook een Aqility parcours zoals we in Nederland kennen.

Het verschil is alleen dat bij Hoopers de hond op afstand door een parcours wordt gestuurd en zonder hapering, in vloeiende lijnen loopt. Doordat er geen sprongen in voorkomen is het een weinig belastende sport, die zelfs door honden met licht fysieke problemen beoefend kan worden. Als voorbereiding op een sport carrière (honden v.a. 8 maanden) of voor afbouw – voor oudere honden die moeten stoppen met een meer belastende sport is Hoopers geschikt.

 

Niet alleen voor honden is deze sport geschikt maar ook voor handlers die zelf fysieke problemen hebben. De hond wordt namelijk op afstand gehandeld en de begeleider geeft d.m.v. lichaam en stem commando’s de richting aan, hierbij is minimale activiteit van de handler noodzakelijk. Omdat het een jonge sport is in Nederland zal het nog volop in beweging zijn de komende tijd.

In de beginners Hoopers staan aanleren van de toestellen en eenvoudige combinaties centraal. Ook wordt er vanaf het begin gewerkt aan de zelfstandigheid en het vooruit werken van de hond. Daarnaast wordt er een basis gelegd voor de rol van baas als handler. Verder leert je hond om te denken en vooral samen veel plezier te hebben.